Mobirise Site Maker

Restauratie-Atelier Adriaan van Stenis

Huygensplantsoen 158

2985 XE Ridderkerk

Telefoon: 0180 423864 

Restauratie Atelier

Adriaan van Stenis

" Vakkundige restauratie van schilderijen en lijsten "

Het laten restaureren / schoonmaken van een schilderij is een serieuze beslissing, waar goed over nagedacht moet worden.
In de loop der jaren heeft Adriaan van Stenis op dit vakgebied grote kennis en vaardigheden opgedaan, zodat uw schilderij bij hem in vertrouwde handen is.

Hij verzorgde restauraties voor o.a.

Musea
Particulieren
Particuliere kunstverzamelaars
Kunsthandelaren
Schilderijenwinkels

Omdat schilderijen zo enorm van elkaar kunnen verschillen, zowel in technisch- als in stijl-opzicht is het belangrijk om elk object afzonderlijk te indexeren.
Hierdoor is het helaas niet mogelijk om een vaste prijs te hanteren voor uit te voeren werkzaamheden. Wel kan van te voren een prijsindicatie gegeven worden, die geheel vrijblijvend is en waaraan geen kosten zijn verbonden.

Wanneer wordt besloten tot restauratie over te gaan kan deze desgewenst gedocumenteerd worden in woord en beeld.

Wilt u meer informatie of heeft u schilderijen of lijsten die gerestaureerd moeten worden, neem dan geheel vrijblijvend contact op! 

Mogelijkheden...

 Bij het restaureren / schoonmaken van een schilderij of een lijst zijn er veel verschillende mogelijkheden wat betreft de uit te voeren werkzaamheden. Uitgangspunt hierbij is dat elk schilderij en elke lijst zijn eigen unieke eigenschappen heeft.

Dit geldt ook voor de vervuiling of beschadiging van het schilderij of de lijst.

Na een grondige analyse van het schilderij wordt een stappenplan gemaakt aan de hand waarvan de restauratie wordt uitgevoerd. 

De volgende werkzaamheden kunnen worden uitgevoerd: 

Doubleren / Bedoeken / Verdoeken. 

Bij het doubleren of "opnieuw bedoeken" wordt de schildering voorzien van een nieuw stuk linnen wat met behulp van een vacuumpers aan de achterzijde op het oude stuk linnen wordt bevestigd.

Schoonmaken van de schildering.

Indien het schilderij erg vervuild en vergeeld is dient het te worden schoongemaakt. Zowel het oppervlaktevuil als de oude vernislaag kunnen worden verwijderd zodat de schildering weer helder wordt zoals op het moment dat het gemaakt werd.

Herstellen van scheuren en bobbels. 

Het verfoppervlak kan in de loop van de tijd scheuren (craquelé) en bobbels gaan vertonen, mede onder invloed van atmosferische invloeden of verkeerde omgevingsomstandigheden. Veel van dit soort problemen kunnen gelukkig tot staan worden gebracht en weer hersteld.

Opnieuw opspannen van schildersdoek. 

Het schildersdoek kan in de loop der tijd slap gaan hangen of bobbels en vouwen gaan vertonen. In sommige gevallen moet het op een nieuw en steviger spieraam worden overgezet en opnieuw worden gespannen.

Opvullen / Retoucheren van de verflaag.

Ontbrekende gedeeltes in de schildering dienen te worden opgevuld en bijgewerkt. Hierna worden deze gedeeltes minitieus geretoucheerd zodat ze uiteindelijk één geheel vormen met de oorspronkelijke omliggende verflaag en niet meer storend zichtbaar zijn.

Vernissen (glanzend, satijn of mat).

Nadat de restauratiewerkzaamheden zijn afgerond wordt het schilderij afgewerkt met niet-vergelende vernis. Hierbij zijn meerdere opties mogelijk wat betreft de eindglans.

Restauratie van schilderijlijsten.

     Ook kapotte schilderijlijsten met ontbrekende gedeeltes of ornamenten kunnen goed worden gerestaureerd. Ontbrekende elementen worden bijgemaakt en de lijst wordt opnieuw gekleurd of verguld.